Softwarevisualisatie

Uit Via Nova Architectura Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Vraag Roelof aan Alex Telea: We hebben als Naf werkgroep VEA een goed beeld gekregen van jullie kunnen op het gebied van software visualisaties. Een vervolgvraag vanuit de werkgroep is: Kunnen we dit ook naar het Enterprise niveau trekken? Met andere woorden: Wat is nodig om ook structuren van de totale applicatie-portfolio van een Enterprise te visualiseren? Welke mogelijkheden zie jij hier en hou zouden we daar een onderzoek van kunnen maken?


Antwoord Alex Telea: Goede vraag. Ik begrijp de richting ervan: het visualiseren van 'low level' software-artifacten (bvb functies, dependencies, calls, ...) kan minder nuttig/interessant voor een Entreprise architect.

Het korte antwoord: ja het kan _zolang_ je de data (die je wil visualiseren/analyseren) ergens vandaan kan extraheren.

Langer antwoord:

In vrijwel alle gevallen waar softwarevisualisatie effectief is geweest, heb je een 'front end' (data miner, analyzer, extractor...) nodig. Die scant als het ware je software-artifacten om structuur, relaties, en metrieken (metingen) te extraheren. Die sla je dan op in een database. Vervolgens kun je verschillende visualisaties op die database loslaten. Op deze manier ontkoppel je de implementatie/ontwerp van de visualisaties van de databronnen.

Wat wij nu hebben, zijn


Voor een entreprise-scenario denk ik dat andere front-ends nodig zijn, want je hebt immers andere data die je in beeld wil brengen dan wat onze front-ends nu doen. Hier zijn ook twee mogelijkheden:


Ik zou voorstellen om concrete specificaties op te stellen van

Als ik dit heb, kan ik een betere analyse maken voor de kosten/complexiteit van een front-end ervoor. Als dit gemaakt wordt, dan kun je de visualisaties bijna direct hergebruiken.


Bespreking in de werkgroep:

Ideeen

Paul en Laurent zoeken aansluiting bij Roelof en Alex

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen