Applicatielandschap

Uit Via Nova Architectura Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Figuur 2 05 Eenvoudig informatiemodel.png ArchiMate in de praktijk

Zie ook: ArchiMate Made Practical

Vraagstelling

Mijn applicatielandschap is zeer complex, hoe krijg ik daar grip op, hoe modelleer ik dit?

Vaak wordt een overzicht van applicaties getoond in een applicatielandschap. Dit om een overzicht te verschaffen van de relaties tussen de applicaties. Vaak geeft dit een groot aantal verbindingslijnen en eigenlijk geen enkel overzicht. Dergelijke overzichten geven alleen aan hoe complex het applicatielandschap eruit ziet. Het geeft geen houvast voor het onderhouden van je applicatieportfolio.

Oplossing

Het is belangrijk om de overzichten leesbaar te houden. Houd een regel aan van maximaal 10 a 15 applicaties per overzicht. Zijn het er meer, dan is het aan te bevelen om gebruik te maken van een algemeen model met daarin de hoofdgroepering plus een detailmodel per groep. Kies een viewpoint die voor de doelgroep van belang is. De vorm is altijd een Applicatiestructuur viewpoint. Een classificatie kan worden gedaan via proces, organisatie, gegevens, type functionaliteit of infrastructuur. Groepeer de applicaties per gebied en verbind alleen de gebieden. Bij grotere aantallen is het tonen van relaties via een matrix veel overzichtelijker.

Hieronder is een voorbeeld opgenomen van een applicatielandschap ingedeeld naar de type functionaliteit van de applicaties (besturing, inputverwerking, verwerking, outputverstrekking en volledige procesondersteuning).

Figuur 3 01 Voorbeeld van applicatielandschap ingedeeld naar type functionaliteit van applicaties.png

Figuur 3.1 - Voorbeeld van applicatielandschap ingedeeld naar type functionaliteit van applicaties

Hieronder is een voorbeeld opgenomen van een applicatielandschap ingedeeld naar het gebruik door de frontoffice en backoffice.

Figuur 3 02 Voorbeeld van applicatielandschap ingedeeld naar gebruik door frontoffice en backoffice.png

Figuur 3.2 - Voorbeeld van applicatielandschap ingedeeld naar gebruik door frontoffice en backoffice

Gevolgen

Voor een overzicht van alle relaties zijn meerdere diagrammen nodig. Gebruik hiervoor een matrix. Een tool kan in dit geval zeer waardevol zijn om deze informatie vast te leggen en bijvoorbeeld een kruistabel mee te maken.

Alternatieven

Een alternatief is de grote ‘plaat’ met alle applicaties en de vele lijnen, of een (overzichtelijke) matrix of tabel. Elk van dergelijke overzichten kan zeker toegevoegde waarde hebben, bijvoorbeeld om totaaloverzichten te geven of veranderingen zichtbaar te maken over het totale landschap.

Relaties met andere good practices

Hier ligt een belangrijke relatie met de good practice ‘Koppeling tussen applicaties’.