NAF-Insight

Uit Via Nova Architectura Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

NAF-Insight 'ArchiMate visualisatie' op 19 september.

In samenwerking met de NAF-werkgroep "ArchiMate-gebruik" wordt een NAF-Insight georganiseerd over de mogelijke meerwaarde die visualisatie kan leveren aan ArchiMate modellen tbv presentatie aan bestuurders in de boardroom.
Namens de werkgroep VEA hebben Petra Adema en Paul Wokke de basis gelegd voor de programmatische invulling; Hans van Drunen en Eric Borgers hebben dat namens de werkgroep 'ArchiMate-gebruik' gedaan.

Het presentatiedeel van het programma wordt ingevuld door: (onder voorbehoud, PW, 09 juli 2013)

 • Ron Roozendaal (CIO Min VWS) is geen voorstander van ArchiMate in de boardroom: ... modellen zijn voor experts: ontoegankelijk, onoverzichtelijk en onaantrekkelijk... . Ron zal een update geven van zijn zoektocht naar visualisatie van rijksarchitectuur. (op EAM2013 heeft hij hierover gesproken, en ook op Ngi Visualisatie Open Space is de i-Atlas van de Rijksdiens ter sprake gekomen bij de presentatie van Marcel van Nunen (Dictu). "ArchiMate wordt in de i-Atlas zinvol uitgelegd voor bestuurders zinvol uitgelegd. Het gaat niet om het instrument, het gaat om het resultaat."
 • Dennis Kerssens (CTO bij UWV) heeft wél goede ervaring met ArchiMate in de boardroom:
 • Hans van Drunen vertelt dat bij de ontwikkeling van ArchiMate visualisatie één van de uitgangspunten van ArchiMate was: het verstrekken van inzicht en overzicht door middel van visualisatie. Viewpoint en views, de diamantvorm.
 • Gert-Jan Kamer toont hoe customization van ArchiMate-symbolen de betrokkenheid van stakeholders vergroot heeft.
 • Paul Wokke vertelt over de krachtige communicatieve informatiewaarde van pictogrammen en iconen: beeldtaal, semiotiek.
 • Jelco Bosma plaatst EA-visualisatie in het kader van de kleurentheorie van De Caluwé...

Tijdens de workshop zullen de deelnemers, die in 5 groepen verdeeld zijn, een casus als uitgangspunt aangereikt krijgen om er een 'gekleurde' visaulisatie bij te maken. De 5 groepen worden begeleid door 5 'bestuurders' die elk een kleur representeren.


N.B: De whitepaper over EA-visualisatie en de kleurentheorie van De Caluwé wordt op voorhand verspreid aan de deelnemers.

ArchiMate wordt wereldwijd steeds meer gebruikt voor het beschrijven en analyseren van enterprise architectuur. De aansluiting tussen de ArchiMate modellen en de taal van de bestuurders houdt nog wel eens te wensen over. Hoe komt dat? Kunnen we van ArchiMate views, visualisaties maken die in de boardroom gebruikt kunnen worden? Kortom: hoe kun je de informatiewaarde van op ArchiMate gebaseerde architectuurviews verhogen zodat de visualisatie ook inzicht, overzicht verschaft aan bestuurders?


De NAF-werkgroep ArchiMate-gebruik organiseert samen met de NAF-werkgroep Visual Enterprise Architecture rond dit thema een NAF Insight op 19 september 2013 in AC Meeting Centre, Meerndijk 59, De Meern.
Doelgroep van de NAF Insight zijn de architecten die ArchiMate modellen maken en deze op alternatieve wijze willen presenteren aan bestuurders. De Insight zal een inspiratiebron zijn voor de verrijking van ArchiMate modellen. Daartoe worden 3 thema’s met elkaar in verband gebracht: ArchiMate, visualisatie met pictogrammen / iconen en de kleurentheorie van de Caluwé & Vermaak.


Programma:

 • 15:00 − 15:30: Ontvangst
 • 15:30 − 15:35: Inleiding
 • 15:35 − 17:30: Presentaties:
- CxO over zijn bevindingen met ArchiMate modellen. (Ron Roozendaal CIO en Dennis Kerssens CTO)
- Visualisatie volgens de ArchiMate standaard. (Hans van Drunen, enterprise architect)
- Praktijkvoorbeeld Tata Steel. (Gert-Jan Kamer, enterprise architect)
- Visualisatie met pictogrammen en iconen. (Paul Wokke, informatieanalist)
- EA-Visualisatie en de kleurentheorie van De Caluwé en Vermaak. (Jelco Bosma, IT-architect)
 • 17:30 − 18:30: Werksessie in groepen: zelf aan de slag met visualisaties!
 • 18.30 – 19:00: Terugkoppeling uit de groepen.
 • 19:00 − 20:00: Eten en netwerken.


Voor meer informatie:

 • Hans van Drunen (Hans.vanDrunen@atos.net) +31 6 224 889 05
 • Paul Wokke (PaulWokke@gmail.com) +31 6 175 925 69


Aanmelden kan met een mailtje naar info@naf.nl. Vermeld daarbij uw naam, organisatie en emailadres. Alle deelnemers ontvangen tijdig een bevestiging van deelname.